mürteci sözlük » sezen aksu - her şey aslına rücû eder

sezen aksu  

başlık içinde ara

  >>

  1. namı-ı diğer minik serçe.



    --spoiler--

    sezen aksu denizli sarayköy'de dünyaya geldi; İzmir kız lisesi ve babasının arzusu ile girdiği ege Üniversitesi ziraat fakültesi de dahil olmak üzere eğitim sürecini İzmir'de sürdürdü. rüştü Şardağ'dan aldığı sanat müziği eğitiminin yanı sıra resim ve oyunculuk gibi alanlarda da kurslara katıldı.

    profesyonel yaşama ilk 45'liğini çıkardığı 1975 yılında adım attı. yorumcu kimliğinin yanı sıra 400'den fazla beste ve sözün de sahibi oldu. 8 adet 45'lik, 3 adet single ve 27 albüme imza atan sanatçı 15'e yakın albümde de konuk sanatçı olarak yer aldı. Öte yandan 40'a yakın derleme albümde eserlerine yer verildi. Şarkıları 100'ü aşkın farklı yorumcu tarafından seslendirilirken, kendisini heyecanlandıran genç yeteneklerin yapımcılığını üstlendi. aşktan günlük yaşama kadar insan doğasını konu alan herşey, özellikle de umut eserlerine konu oldu. 2006 yılında şarkı sözleri "eksik Şiir" adlı kitapta toplandı.

    türkiye de dahil olmak üzere 20'den fazla ülkede 1500'ün üzerinde konser veren sanatçı, yerli ve yabancı birçok sanatçı ile müzikal çalışmalarda bulundu. birlikte çalıştığı tüm müzisyenlerin birikimlerinden yararlandı ancak onno tunç ve atilla Özdemiroğlu kariyerinde önemli yer tuttu.
    2002 yılında "türkiye Şarkıları" adını taşıyan aspendos, efes ve brüksel konser dizisinde, türkiye'de konuşulan farklı dillerde eserler seslendiren etnik gruplarla aynı sahneyi paylaştı. boşnak goran bregoviç, yunan haris alexiou ve hollanda metropol senfoni orkestrası ile ortak konserler verdi. Öte yandan eserleri İtalyan tenor alessandro safina ve avustralya'lı şarkıcı holly valance gibi popüler sanatçılarca seslendirildi.

    oyunculuk alanında da çeşitli çalışmaları bulunan sezen aksu, "serçe" albümünün yayınlandığı 1978 yılında ilk sinema denemesini gerçekleştirdi. atıf yılmaz'ın yönettiği "minik serçe" adlı filmde bulut aras'la başrolü paylaştı. 1981'de adile naşit, Şener Şen ve altan erbulak ile "sezen aksu aile gazinosu"; 1986 yılında "bin yıl Önce bin yıl sonra" müzikallerinde rol aldı.

    oyunculuk denemelerini, aralarda skeçlere de yer verilen "saz mı, caz mı", "sezen aksu söylüyor" konserleri ve "sezen aksu show" televizyon programı ile sürdürdü. 1990'da, yönetmenliğini yavuz Özkan'ın yaptığı "büyük yalnızlık" filminde ferhan Şensoy ile birlikte başrolü üstlendi. İstanbul gece eğlencesi anlayışına farklılık getiren oba bar'da ve uğur yücel ile bostancı gösteri merkezi'nde kabare türünde sahne gösterileri sergiledi.

    sanatçının 1981 doğumlu bir oğlu bulunmaktadır

    --spoiler--

    (hudanur 17/08/2009 23:18)
  2. sanat için, müzik için, şiir için yaratılmış bir güzel ruh.
    *
    (tuytun 22/08/2009 00:48)
  3. kürt açılımının karşısında duranları her iki cihanda lekeli insanlar olarak nitelemiş şarkıcı.
    (kaylûle 22/08/2009 20:38)
  4. diskografisi:

    (bkz: allahaısmarladık) (1977)
    (bkz: serçe )(1978)
    (bkz: sevgilerimle) (1980)
    (bkz: ağlamak güzeldir) (1981)
    (bkz: firuze) (1982)
    (bkz: sen ağlama) (1984)
    (bkz: git) (1986)
    (bkz: sezen aksu'88) (1988)
    (bkz: sezen aksu söylüyor) (1989)
    (bkz: gülümse) (1991)
    (bkz: deli kızın türküsü) (1993)
    (bkz: ışık doğudan yükselir) (1995)
    (bkz: düş bahçeleri) (1996)
    (bkz: düğün ve cenaze) (1997)
    (bkz: adı bende saklı) (1998)
    (bkz: deliveren) (2000)
    (bkz: şarkı söylemek lazım) (2002)
    (bkz: yaz bitmeden) (2003)
    (bkz: bahane) (2005)
    (bkz: bahane remixes) (2005)
    (bkz: kardelen) (2005)
    (bkz: deniz yıldızı) (2008)
    (bkz: yürüyorum düş bahçeleri'nde) (2009)
    (tuytun 06/09/2009 07:26)
  5. tabi ki bütün kadın bünyelerde de özel bir yeri vardır bu minik yüreğin ama erkek bünyelerdeki tezahürüde çok önemli bir yer tutar. çok erkeği efkara sürüklemiştir bu güzel ses, bu güzel besteci, bu güzel yorumcu. nasıl sürüklemesin ki o"vazgeçtim gözlerinden" deyince bir iç çekerek çayını yudumlayan kaç milyon vatan evladı vardır. "sen de kendi payından bir hatıra seç / ve o ben olayım unutma, beni unutma... derken unutulmayanlar bir ah çekerek hatırlanmamış mıdır? bir devrin gençliğinin yüreğinde bir keman telinin tınlamasıdır. o küçük yürek çok büyük yürekleri viran eylemiştir.
    (callem 13/09/2009 03:35)
  6. son günlerde internette çok dolaşan bir videoda duyduğum bir gelin tarafıından damada söylenen "hoşgeldin"şarkısına hayran olup defalarca sıkılmadan dinleğim,ayrıca birçok duygusal parçası da aradan yıllar geçmesine rağmen hala sevilerek dinlenen türk pop'unun en iyi bayan sanatçılarından biridir...
    (gndz82 09/10/2009 02:22)
  7. (bkz: sensizim)
    (bkz: belalım)
    (alperen 09/11/2009 17:14)
  8. kendisini sezen aksu olmaya-kalmaya fazla kaptırmış kişi. yakınlarda bir röportajını okudum, şarkılarının kendisine yazdırıldığını söylüyordu. ilhamdan farklı bir şey kastettiği. şarkılarına kutsal metin, kendisine kutsal kişilik-ermiş muamelesi yapılmasını istiyor.yapanlar da mebzul miktarda var zaten, bir sezen aksu şarkısı gibi bir klişe var zaten. sezen aksu şarkılarını yüz metre öteden tanıyorlar. haksız da değiller, kadın klişeleri kullanarak damar şarkı yapmayı, neyin satacağını biliyor. bu işin piri oldu. ama bunun adı hinliktir ve bir noktadan sonra baymaya başlar ve öylede oldu.
    kalbur üstü bir popçu olduğu kabul ama fazlası değil. bir dönem seversiniz ama bir basamaktır, yıllar sonrasına birkaç şarkısı kalır. onun hatırına susulabilirdi ama böyle şarkılarını aşılmaz gibi görerek işin dinleyiciye kalması gereken kısmına karışması, onların vermesi gereken bir kararı kendisinin dayatması sınırı ihlâldir.
    (murakabe kalemi 02/12/2009 00:25)
  9. ünzile'yi en içli söyleyen sanatçı. kardelenlerin ablası.
    (zamanekitmiri 20/12/2009 11:07)
  10. * bütün şarkıları hit olmuş sanatçımız.
    acaba yaşanmışlığın etkilerini hissetttirdiğinden midir bu durum *
    (bstgtmim 20/12/2009 19:15)
  11. tıpkı diğerleri gibi eski şarkıları güzeldir.
    (hey betli 21/12/2009 01:14)
  12. popüler kültüre bu kadar destek veren bir kişi nasıl olurda her kesim aydın-düşünür-yazar tarafından ilgi görür anlamıyorum. ha serdar ortaç ha sezen aksu. fark var mı ey sözlük?
    (usturublu 23/03/2010 15:34)
  13. izmir yamanlar koleji nin kurucu müdürü sami yıldırım ı kızı olan sanatçı.
    (maktul 23/03/2010 16:07)
  14. türkçe söylemiyor olsaydı, tevili yapılırdı.mana açık, telaffuz sıkıntılı diye şerhler düşülürdü..
    (ankebutrb 23/03/2010 16:43)
  15. dinlenildiğinde bunalıma girilen sanatçı. * *
    (taksim de bir garip sufi 23/03/2010 17:26)
  16. en son konserinde seyircisiyle tartışan serçe...
    (adeviye 05/04/2010 19:50)
  17. "ben sana küsüm aslinda haberin yok" diye diye hala sesini karsi tarafa duyuramayanlarin sözcusu *
    (huzunlu gurbet 28/05/2010 04:10)
  18. senelerden beridir kendisine gidip sormak istediğim bir sürü soru biriktirdim fark etmeden.. nasıl hissediyorsun bunları, ne hissediyorsun? diye...
    insanlar o olmasaydı aşkı kadın dilinden kadın zihninden bilemeyeceklerdi belki. hepimizin yerine söyledi, "ben senin hayatından gittim oğlum"," nerde bende o yürek senden cayacak", " ben sana küsüm aslında haberin yok" diye.. tüm türkiyenin minik serçesiydi, bizim yerimize acılarımızı tanımlayanımızdı.. büyük sanatçıydı.. kardelenlere de şarkı yaptı, hrant dink e de. sanat evrenseldi sonuçta.. taa ki! referandum da evet diyeceğini açıklayana kadar!!!
    o zaman detone oldu, o zaman sazan aksu oldu, o zaman izmirlilikten reddedildi ve o zaman sanatçı değil sadece bi şarkıcı işte oldu...
    sahne farklı bir yerdir derler, bi anda göklere çıkarıp bi anda indirir derler ya hani, merak ediyorum şu anda sezen aksunun hissettiklerini. tüm duygularını paylaştığı, kalbini açtığı acılarını paylaştığı bu milyonların bu sığlığından dolayı kararından daha emindir artık orası kesin ama ne hissediyordur ki?..
    (kopuk ucurtma 10/09/2010 01:20)
  19. (bkz: mahalle baskısına uğramak)
    (fenafillah 13/09/2010 18:00)
  20. kendisine yönelik yapılan öldürücü eleştirilere karşı nezaketi elden bırakmayan koca yürekli sanatçı.
    (maweraunnehir 13/09/2010 18:03)
  21. baba beni okula gönder projesi ile kardelenlerin en büyük destekçilerinden. bir evet dedi diye, türkan saylan yandaşlığını gözardı etmemize neredeyse az kaldı...
    o kardelenlerin nerelerde soldurulduğunu unutmadık hala...
    (adeviye 13/09/2010 18:08 ~ 13/09/2010 18:08)
  22. (bkz: sazan aksu)
    ben demedim koskoca bir profesör demiş evet dediği için.ben de gazeteci ekrem dumanlının yalancısıyım.
    www.zaman.com.tr
    (tuba yildiz 13/09/2010 18:13 ~ 13/09/2010 18:14)
  23. (bkz: bırak beni)
    *
    (bstgtmim 24/09/2010 17:01)
  24. alşırıım...
    zannettim yokluğunda acılanmam...
    vazgeçmek zor..
    senin o büyülü tuhaf sıcağından...
    dön demeye, utanırım zavallı korkularımla..
    arkasına saklandım gururumdan...

    geri dön geri dön...
    ne olur geri dön..
    uzanıp tutuver elimi bir gün, utanır diyemem ne olur geri dön.....

    aaaahhhhh...
    olurda, bir gün sende özlersen...
    olurda bir gün sende gözlerimle buluşmayı istersen....
    uzanıp tutuver elimi bir gün, utanır diyemem ne olur geri dön.....

    herşey bana seni hatırlatır unutmak isterken..
    utanırım hep o acılı şarkılarla ağlarken...
    bazen bir dost ya da bir çiçekle evime gelirsin..
    her şey seni hatırlatır da yeniden...

    geri dön geri dön..
    ne olur geri dön...
    uzanıp tutuver elimi bir gün..
    utanır diyemem ne olur geri dön...

    aaaaaaaaahhhh
    olur da bir gün sende özlersen....
    olur da bir gün sende gözlerimle buluşmayı istersen...
    uzanıp tutuver elimi bir gün,
    utanır diyemem ne olur geri dön...

    geri dön geri dön...
    ne olur geri dön...
    uzanıp tutuver elimi bir gün, utanır diyemem..
    ne olur geri dön....

    şarkıyı dinlerken yazdım, kopi peyst değildir...
    alın teridir.

    şahsi yorumum:
    yemin ederim ki tek kelime ile mükemmel bir şarkı...
    sezen aksuya aittir...
    (benbusozluguadametmeyegeldim 15/01/2011 00:25)
  25. miadını doldurmuş sanatçıdır.
    son senelerde dişe dokunur tek bir eser dahi çıkaramamıştır.
    (huzeyfe 15/01/2011 11:54)

>>


mürteci sözlük © 2009 |

Mürteci Sözlük hiçbir resmi veya gayri resmi kişi ve/veya kurumla bağlantılı olmayan, kullanıcılarının katılımıyla işleyen bağımsız bir platformdur. Mürteci Sözlük'te yer alan yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. Sözlük öndenetim mekanizmasına sahip olmadığından, bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. Bu ortamda yol açabileceği hukuki mahzurlar başta olmak üzere olumsuz bir durumla karşılaştığınızı düşünüyorsanız lütfen iletişim bölümünden Mürteci Sözlük Ekibi ile bağlantıya geçiniz.